Türkiye’nin gündeminden düşmeyen ancak bir türlü önlem alınmayan iş kazalarında, hayatlar kararmaya devam ediyor. Bu konuda yasal düzenlemeler yapılsa da takip ve kontrol yapılmadığı için iş kazaları ile ilgili haberler gündemden düşmüyor. Türkiye adeta işçi cinayetlerinde Avrupa 1’inciliğini ve dünya 3’üncülüğünü kimseye kaptırmak istemiyor. Türkiye’de iş kazaları, meslek hastalıkları, çocuk işçilik sadece belirli olaylar karşısında gündeme geliyor. Çok büyük bir olay olmadığı sürece bu yöndeki haberler dikkat bile çekmiyor. Kamuoyu işçi cinayetlerine adeta kanıksatılmış durumda.
Resmi Rakamlar Gerçeği Yansıtmıyor
İşçi cinayetlerinde dikkat çeken bir boyutta devletin rakamları ile bu alanda çalışma yapan sivil toplum örgütlerinin rakamları bir biriyle örtüşmüyor. Çalışanların yarısının da kayıt dışı çalışması zaten devletin resmi rakamlarını geçersiz kılıyor. İşçi cinayetlerinde sağlıklı bir çalışmanın yapılabilmesi için sendika temsilcileri, akademisyen ve uzmanlardan oluşan kişiler tarafından 2011 yılında kurulan İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) verilerine göre 2013 yılında en az bin 235 işçi, iş kazalarında hayatını kaybetti. Ancak bu veriler kayıtlı işçilere ait. Kayıt dışı çalışıp da iş kazası sonucu hayatını kaybedenler bu rakamların içinde yok. İşin bu boyutu da düşünüldüğünde işçi cinayetlerinde ortaya korkunç bir tablo çıkıyor.
İSİG’in raporu ise, 2013 yılı içerisinde en az bin 235 iş kazasının ölümle sonuçlandığını gözler önüne seriyor. İşçi ölümlerinin mevsimlik işçiliğe ihtiyaç duyulan zamanlarda arttığı dikkat çekiyor. Yine rapora göre; İşçi ölümlerinin iş kollarına göre dağılımında ise, inşaat-yol iş kolu 294 kişiyle ilk sırada yer alırken, Tarım, Orman işkolunda 198 emekçi, taşımacılık işkolunda 131 emekçi, ticaret, büro, eğitim, sinema işkolunda 95 emekçi ve madencilik işkolunda ise 93 işçiyle takip ediyor. İşçi ölümlerinin özellikle mevsimlik işçiliğin başladığı Mayıs ayı ile birlikte arttığı görülürken, Ocak ayında 81 işçi hayatını kaybederken, Nisan’da 74, Mayısta 114, Temmuzda 120 ve Ağustos ayında ise en fazla artışla 130’a kadar yükseliyor. İş cinayetlerinin mevsimlik işçiliğin, sendikasız, örgütsüz ve güvencesiz çalışma koşullarının hâkim olduğu iş kollarında daha çok yaşandığı bir diğer veriler arasında.
2014 Kanlı Başladı
İşçi cinayetlerinde, 2014 yılı da kanlı başladı. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin, yaptığı bir çalışmaya göre Ocak ayında en az 82 işçi, denetimsizlik ve tedbirsizlikten kaynaklı iş kazalarında hayatını kaybetti. Hayatını kaybeden 82 işçinin 5’ini ise çocuklar oluşturdu. Çocuk işçilerle ilgili sağlıklı bir veri bulunmuyor. Bundan dolayı birçoğu ölüm istatistiklerinde bile yer alamıyorlar. Kadın işçilerle ilgili de durum daha vahim. Devletin resmi rakamlarına göre 2012 ‘de 9 kadın işçi hayatını kaybederken İSİG Meclisi’nin verilerine göre ise 61 kadın işçi hayatını kaybetti. Yine İSİG Meclisi’nin rakamlarına göre 2013’te 103 kadın işçi ölümü tespit edildi. Şubat ayında da ölüm haberlerinin arkası kesilmedi. Adana’da SGK binasının çökmesi sonucu 1 işçi hayatını kaybederken, 3 işçi yaralandı. Ankara’da ise kentsel dönüşüm alanındaki yıkım sırasında 1 kişi çöken binanın altında kalarak can verdi. İşçi ölümlerinin en çok inşaat, taşımacılık, belediye-genel işler ve ağaç-kâğıt sektörlerinde yaşanıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder