21 Şubat 2014 Cuma

İnşaat Sektöründe Eğitim ve Sıfır İş Kazası Projesi

İNŞAAT SEKTÖRÜNDE EĞİTİM VE SIFIR İŞ KAZASI PROJESİ


Proje, ağır ve tehlikeli işler kapsamında yer alan inşaat sektöründe, işgücünün iş sağlığı ve güvenliği konusunda bilinç düzeyini arttırarak iş kazalarını bertaraf etmeyi ve çalışanların verimliliğini yükseltmeyi hedeflemektedir. Bu nedenle öncelikle işyerlerinde iş sağlığı güvenliği konusunda istihdamı 4857 sayılı İş Kanunu’nca öngörülen iş güvenliği uzmanlarının YOL-İŞ/ İNTES Eğitim Şantiyesinde ve inşaat işyerlerinde eğitimi amaçlanmıştır.

İnşaat sektöründe çalışacak olan “İş Güvenliği Uzmanlarının Eğitimi ve Sertifikalandırılması”  bu alanda yetkili kılınan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM) ve Proje taraflarının katkıları ile hazırlanan eğitim programı çerçevesinde YOL-İŞ/ İNTES Eğitim Şantiyesinde gerçekleştirilmiştir.

Proje çalışmaları, proje ekibinin oluşturulması ile başlamıştır.

Öncelikle proje çalışmalarının kamuoyuna tanıtılması, hukuksal altyapının belirlenmesi ve Çalışma Bakanlığı’nın uygulama ve mevzuata ilişkin görüşlerinin ortaya konulması amacıyla proje başlangıç toplantısı gerçekleştirilmiştir.

“AVRUPA BİRLİĞİ PERSPEKTİFİNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ UYGULAMALARI” konulu toplantı, 28 Ocak 2005 tarihinde proje ortağı olan İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi İş ve Sosyal Güvenlik Hukuku Araştırma ve Uygulama Merkezi (İHSGAUM)’nin katkıları ile düzenlenmiştir.

İş Hukukun seçkin akademisyenleri ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerince sunulan görüşlerin tartışıldığı toplantıda, konu tüm yönleri ile ele alınmıştır.

Toplantıya İHSGAUM Müdürü Prof.Dr. Berin ERGİN açılış konuşması ile iştirak etmiştir.  Oturum Başkanlığını Prof.Dr. Sarper SÜZEK’in yaptığı Seminer bölümünde; Doç.Dr.Gülsevil ALPAGUT, “İş Sağlığı, İş Güvenliği ve İşverenin Yükümlülükleri”, Doç.Dr.Ömer EKMEKÇi ise “Yapı  İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Sorunları” başlıklı birer tebliğ sunmuşlar ve katılımcıların yönelttikleri soruları yanıtlamışlardır.

Toplantıda yapılan sunum ve tartışmaları içeren kitap “AB Perspektifinde İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları” adıyla yayımlanmıştır.

İş güvenliğinin sergilediği çok disiplinli yapı nedeniyle sektörlerin ihtiyaçlarına doğrudan cevap veremediği dikkate alınarak, eğitimlerin inşaat sektörü işyerlerinin de hukuksal ve sosyal boyutlarını içerecek şekilde geliştirilmesi çalışmalara başlanılmıştır. Eğitim programlarının uyarlama ve güncelleştirilmesinde temel alınacak esaslara İHSGAUM tarafından katkı verilmiştir.

Projenin yabancı ortağı olan Avrupa İnşaat ve Ağaç İşçileri Federasyonu (EFBWW)’nun desteği ile iş sağlığı ve güvenliği alanında inşaat sektörüne özel eğitim programlarının geliştirilmesi, uyarlanması ve iş güvenliği uzmanı eğitimine ilişkin temel altyapının oluşturulması çalışmalarına başlanmıştır. Bu süreçte, Avrupa Birliği ülkelerinden iş sağlığı ve güvenliği eğitiminin geliştirilmesinde temel olacak bilgi ve tecrübeler incelenmiş, özellikle Almanya uygulamaları konusunda araştırmalar yapılmıştır.

Proje kapsamında gerçekleştirilecek eğitimlere katılacakların belirlenmesi amacıyla yapılan araştırma sonucunda, eğitim tarihlerinin inşaat sezonuna denk gelmesi nedeniyle sektörden katılımcı bulunmasında güçlüklerle karşılaşılmıştır. Bu sorunun aşılması ve proje gereklerine uygunluk amacıyla, eğitimleri yapmakla yetkili yasal kuruluş olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim Araştırma Merkezi ÇASGEM’le doğrudan işbirliğine gidilmiş ve katılımcıların sağlanmasında onların kayıtlarından yararlanılmak zorunda kalınmıştır. 

Bu çerçevede; Eylül 2005 tarihinde başlayan “iş güvenliği uzmanı” eğitimlerinde ÇASGEM’in eğitim programı ve eğiticilerinden büyük ölçüde destek alınması gereği ortaya çıkmıştır. Ancak bu eğitime, Almanya’da iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili çalışmalar yapan Bau-BG kurumu ile proje kapsamında geliştirilen sektöre özel eğitimlerde ilave edilmiştir.

Bu düzenleme neticesinde ÇASGEM’in uygulamakta olduğu 90 saatlik genel eğitim programına “30 saatlik inşaat sektörüne özel eğitim programı” ilave edilmiş ve katılımcılara böylelikle toplam 120 saatlik eğitim verilmiştir.

Ekim ayı ilk haftası sonunda eğitimler tamamlanmıştır. Eğitimler, kursiyer sayısının çokluğu nedeniyle 2 grupta ve toplam 8 sınıfta yürütülmüştür.

Teorik eğitimler boyunca İNTES üyesi firmaların şantiyelerine de teknik geziler düzenlenmiş, civardaki işletmelere ve inşaat işyerlerine iş sağlığı güvenliği risklerine ilişkin  teknik  geziler yapılmıştır.

EĞİTİM TARİHLERİ
1.GRUP
2.GRUP
ÇASGEM ORTAK KISIM
5 EYLÜL-17 EYLÜL
19 EYLÜL-1 EKİM
ÇASGEM SINAV
18 EYLÜL
2 EKİM
İNTES FARK KISIM
19 EYLÜL-23 EYLÜL
3 EKİM-7 EKİM

GRUP
1.GRUP
2.GRUP
SINIF
B 8
C 15
C 16
C 17
B 9
C 18
C 19
C 20
İLAVE
MEVCUT
28
27
25
25
31
26
26
24
6

Katılımcı kriteri olarak, şantiyelerde çalışan ve/veya çalışacak olan mühendis ve teknik elemanlar seçilmiş ve ilk etapta işsiz ve/veya yeni mezun olmalarına özen gösterilmiştir.
250 katılımcı öngörülmüş ancak sınırlı süredeki proje eğitimlerinin, şantiyelerde yoğun faaliyet gösterilen döneme rastlaması nedeniyle 218 kişiye ulaşılabilmiş ve yine 150 işsiz öngörülmesine rağmen 71 işsiz katılımcı temin edilebilmiştir.

Eğitimler, YOL-İŞ/İNTES Eğitim Şantiyesi’nde gerçekleştirilmiştir.

Eğitimler boyunca, kursiyerlerin yemek giderleri karşılanmış ve ulaşımları için de servis aracı tahsis edilmiştir.

Eğitimler boyunca 71 işsiz katılımcıya teorik ders günleri ve geçerli staj evrakı gönderen katılımcılara da pratik eğitim günleri kadar, yoklamalara istinaden günlük 8 Euro ödeme yapılmıştır.

Grup eğitimlerinin bitimini müteakiben, ölçme ve değerlendirme amaçlı olarak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi ÇASGEM tarafından Milli Eğitim Bakanlığı’nın kontrolünde İş Güvenliği Uzmanlığı ile yetkilendirilme sınavı ve sektörel eğitim kısmını müteakiben de ölçme amaçlı test yapılmıştır. Projemiz eğitimlerine katılımı belgelendirmek üzere, kursiyerler için, proje tanınırlık kuralları da dikkate alınarak, proje lideri ve ortakları olan kurum ve kuruluş yetkililerinin imzaları bulunan sertifikalar hazırlanmış, imzaları tamamlanmış ve kursiyerlerin adreslerine gönderilmektedir.

Proje ile ağır ve tehlikeli işler kapsamında yer alan inşaat sektöründe faaliyet gösteren işyerlerinde, sağlıklı ve güvenilir bir  çalışma ortamın temin edilmesi;  uzun vadede “sıfır iş kazası”  hedefinin sağlanması; İnşaat sektörünün istihdam edeceği iş güvenliği uzmanının hızlı ve  istenilen kalitede yetiştirilmesi; iş sağlığı güvenliği eğitimlerinin verilmesinde, inşaat sektörünün özel risklerinin daha iyi tanımlanabilmesi ve iş güvenliği uzmanlarına aktarılması; uzmanların bu bilgilerini işyerlerinde yaygınlaştırması; 250 mühendis ve teknik elemanın, İş Kanunu ve İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği’ne dayanarak ve uluslararası standartlarda eğitilmesini ve  var olan yeterliliklerine ek olabilecek bir alanda uzmanlaşmalarının ve öncelikle İNTES’e üye işyerlerinde istihdamlarının sağlanmasına katkıda bulunmak amaçlanmıştır.

İşsiz kursiyerlerin istihdamı için de proje lideri İNTES üyesi firmalarda ihtiyaç duyuldukça, kişilerin telefonları verilmekte ve temas kurmaları sağlanmaktadır.

İNTES’İN KATKILARI

·         Projenin yürütülmesi ile ilgili tüm çalışmalardan, ortaklar adına Sözleşme Makamına karşı sorumlu olmuştur.
·         Proje Makamı ile sözleşme imzalamıştır
·         Projenin idari, mali ve teknik yönetim görevinin ifasını gerçekleştirmiştir.
·         Proje Ekibi’ni görevlendirmiştir.
·         Projenin uygulanması aşamasında ortaklar ve diğer taraflar arasında koordinasyonu sağlamıştır.
·         Proje Yönlendirme Komitesi’nin kurulması ve toplantıların organize edilmesi faaliyetini yürütmüştür.
·         Proje tanıtım faaliyetlerini gerçekleştirmiştir.
·         Teknik Çalışma Grubu faaliyetleri için uzman görevlendirmiş ve masraflarını karşılamıştır.
·         Eğitimi başarıyla tamamlayanların gerektiğinde üye işyerlerinde istihdamının sağlanması için girişimler yapmış ve bu girişimlere devam etmektedir.
·         Proje sonuçlarının Sözleşme Makamı’na sunmaktadır.
·         Proje çalışmaları ve gelişmeler hakkında ortaklara ve Sözleşme Makamı’na sürekli bilgi vermiştir.
·         Proje çalışmalarının izlenmesi ve değerlendirilmesini yapmıştır.
·         Proje kapsamında öngörüldüğü halde program kapsamında finanse edilmeyen giderlerin karşılanmasına destek vermiştir:
-İlk yardım konusundaki eğitimlerde kullanılan uygulama mankenleri ve eğitim sarf malzemeleri temini
-Eğitimin görselliğinin artırılmasına ilişkin elektronik malzeme, alet ve ekipman temini
-Konuyla ilgili kitaplar
Proje,
·         Lider kuruluşun, konusunda ilk uyguladığı proje oluşu nedeniyle lider kuruluş ve yerli ortaklarına son derece önemli bir deneyim kazandırmıştır.
·         Lider kuruluşun İŞKUR kapsamında yürüttüğü ilk proje oluşu nedeniyle kazandırdığı deneyim sonucunda benzer projelerin uygulanması için özgüven kazandırmıştır.
·         Bundan sonra da uygulanabilecek aynı tarzda ve konudaki projeler için eğitim malzemesi, ders notu, sunuş ve kaynak bakımından son derece önemli birikim elde edilmiştir.
·         Ağır ve tehlikeli işler kapsamında yer alan inşaat sektöründe faaliyet gösteren işyerlerinde, sağlıklı ve güvenilir bir çalışma ortamın temin edilmesi,  uzun vadede “sıfır iş kazası”  hedefinin sağlanmasına katkıda bulunmuştur.
·         İşçi ve işveren kesiminin iş güvenliğinde ortak çalışmalarına imkan veren bir platformun kurulması ve yaygınlaştırılması konusunda katkılar sağlamıştır. Ülkemizde, işçi ve işveren temsilcileri arasında önemli bir sosyal diyalog örneğini oluşturmaktadır.
·         İş sağlığı ve güvenliği eğitimi faaliyetlerinde uluslararası boyutta sanayi - üniversite işbirliğine imkan veren bir modelin kurulması ve yaygınlaştırılmasının ilk adımını atmıştır.
·         İnşaat sektörünün istihdam edeceği iş güvenliği uzmanının hızlı ve istenilen kalitede iş sağlığı güvenliği konularında eğitilmesine katkı sağlamıştır.
·         İnşaat sektörünün özel risklerinin daha iyi tanımlanabilmesi ve iş güvenliği uzmanlarına aktarılması, uzmanların bu bilgilerini işyerlerinde yaygınlaştırmasına imkan vermiştir.
·         Mühendis ve teknik elemanların, İş Kanunu ve İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği’ne dayanarak ve uluslar arası standartlarda eğitilmesini ve  varolan yeterliliklerine ek olabilecek bir alanda uzmanlaşmalarını sağlamıştır.
·         İNTES’e üye işyerlerinde istihdamlarının sağlanmasına katkıda bulunmuş ve bulunmaya devam edecektir.
·         Eğitimler boyunca işsiz olan katılımcılara nakdi yardımda bulunmuştur.

PROJE ÇIKTILARI:
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı Güvenliği Genel Müdürlüğü ile koordineli şekilde program geliştirme metodu belirlenmiş ve bu program, şantiye uygulamaları bazında hazırlanarak ülke ve sektör ihtiyaçlarına uyarlanmıştır.

Projenin yabancı ortağı Avrupa Ağaç ve İnşaat İşçileri Federasyonu EFBWW ‘nun  önerdiği, Almanya’daki iş sağlığı güvenliği alanında önemli bir yere sahip olan ve daha önce benzer projelerle  ilgili çalışmış olan  BauBG (İnşaat Sektörü İş Sağlığı Güvenliği Meslek Sandığı) ve BFW (Bühl İşletmelerüstü Eğitim Merkezi) kurumları uzmanlarının görüşüne sunularak geliştirilmiş program ele alınmıştır.

Türkiye ve Avrupa Birliği iş sağlığı güvenliği yönetmeliklerinin karşılaştırılmasının yapılabilmesi için ülkemizdeki iş sağlığı güvenliği yönetmelikleri İngilizce’ye çevrilmiş ve yabancı uzmanlara gönderilmiştir.

Avrupa Birliği iş sağlığı güvenliği yönetmelikleri ile ülkemizdeki mevcut yönetmeliklerin karşılaştırılması yapılmıştır.

Yabancı uzmanlar tarafından karşılaştırma raporu hazırlanmıştır.

Yabancı uzmanlarla sağlanan eşgüdüm ve işbirliği ile bazı ders saatleri artırılmış ve bazı konular geliştirilerek son halini almıştır. 32 ana başlıkta 142 saatlik ders programı hazırlanarak, tamamen inşaat sektörüne özgü iş sağlığı güvenliği eğitim müfredatı elde edilmiştir.

Son elde edilen eğitim programıyla, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi ÇASGEM’in A, B ve C tipi iş sağlığı ve güvenliği programlarından farklı olarak inşaat risklerine göre özelleştirilmiş bölümler tasarlanmıştır. ÇASGEM programında da yer alan temel iş güvenliği konuları yanında, inşaat sektörüne özgü olarak şantiyelerde karşılaşılabilecek tehlikeler, olası riskler ve bunları ortadan kaldırmaya yönelik konular programa dahil edilmiştir.

ÇASGEM ile yapılan Eğitim İşbirliği Protokolü kapsamında söz konusu kurumun B ve C tipi iş sağlığı güvenliği sertifika eğitim programında yer alan 90 saatlik teorik program konuları uygulanmış, bunu müteakiben de 13 farklı konuda toplam 36 saatlik ilave ile inşaat sektörüne özgü ders konuları işlenmiş ve eğitimlerin teorik 126 saat şeklinde tamamlanması sağlanmıştır.

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)’nden alınmış olan ve proje çıktısı olarak katılımcıların hizmetine sunulmasına karar verilen; bu yüzden tercüme, çoğaltma ve dağıtma izni alınan ve tercüme ettirilen İnşaatta Sağlık ve Güvenlik (Code of Practise: Safety and Health in Costruction) kitap bastırılmış, bu alanda çalışanlara ve katılımcılara gönderilmektedir.

Projenin amaçları arasında; inşaat sektörünün istihdam edeceği iş güvenliği uzmanının hızlı ve  istenilen kalitede yetiştirilmesi;  mühendis ve teknik elemanların, İş Kanunu ve İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği’ne dayanarak ve uluslar arası standartlarda eğitilmesini ve  var olan yeterliliklerine ek olabilecek bir alanda uzmanlaşmalarının sağlanması ve öncelikle İNTES’e üye işyerlerinde istihdamlarına katkıda bulunulması yer almaktadır.

Yapılan eğitimlerle bu amaca ulaşılmış; çalışanların bilinç düzeyini artıracak iş sağlığı güvenliği eğitimleri düzenleyecek, şantiyelerde önleyici tedbirleri alacak, iş sağlığı güvenliği ile ilgili yönetmeliklerin uygulanmasını sağlayacak, denetim ve kontroller yapacak, önerilerde bulunacak ve gerektiğinde çalışmayı durdurarak olası kazaları önleyecek iş güvenliğinde görevli olacak mühendis ve teknik elemanlara uzmanlık kazandırılmıştır.

Tüm bu faaliyetler, 250 kişiye yönelik pilot bir eğitim olarak yürütülmüş ve deneme amacıyla yapılmıştır. Ülkemizde ilk defa ve Bakanlık dışında gerçekleştirilen eğitimler ile sürdürülebilirlik ilkesinin ilk basamağı tamamlanmıştır. Böylelikle, bu eğitimlerin, Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası İNTES gibi sivil toplum örgütleri veya özel kuruluşlar tarafından da yapılabileceği; İNTES’in, bundan sonraki benzer eğitimleri yapmakta ve projenin modüler hale getirilerek hem aynı katılımcılara periyodik yineleme, hem yeni yönetmeliklere ilişkin yenileme, hem de farklı katılımcılara aynı projenin uygulanması ile iş sağlığı güvenliği uzmanı olacak mühendis ve teknik elemanların eğitilmesi, sınava tabi tutulması ve sertifikalandırılması konularını başarıyla yapabilecek konuma gelmiştir.

Hazırlanmış olan eğitim programları, dokümanlar, sahip olunan eğitim tesisi, portföyündeki iş gücü ve inşaat sektörü firmaları, yaptırmış olduğu Avrupa Birliği ve Türkiye’nin iş sağlığı güvenliği mevzuatı karşılaştırması neticesinde hazırlanan rapor ile İNTES, modüler bir eğitim konsepti oluşturmuş ve  pilot proje olarak uygulamıştır.

Bu karşılaştırmaya ilişkin dokümanlar ve rapor; Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu TİSK, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu TÜRK-İŞ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na sunulacaktır. Hazırlanmış olan yönetmelik karşılaştırma raporu da ülkemizin Avrupa Birliği ilerleme raporundaki tarama sürecinde kullanılabilecektir.

İş Güvenliği ile Görevli Mühendis veya Teknik Elemanların Görev, Yetki ve Sorumlulukları ile Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik, 20 Ocak 2004 tarih ve 25352 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır. Söz konusu Yönetmeliğin amacı; iş güvenliği ile görevli mühendis veya teknik elemanların nitelikleri, sayısı, görev, yetki ve sorumlulukları, eğitimleri ve çalışma şartları ile ilgili usul ve esasları belirlemektir. Bu uygulama, mevzuatımıza ve işyerlerimize ilk kez 4857 sayılı İş Kanunumuzla 2003 yılında girmiş bulunmaktadır.

Yönetmelik  bu alanda görev alacak iş sağlığı ve güvenliği uzmanlarının eğitimleri ve eğitimlerin sertifikalandırılması konusunda münhasır yetkiyi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Eğitim Merkezi olan ÇASGEM’e vermiş bulunmaktadır. Adı geçen uzmanların işyerlerinde çalışma zorunluluğu yönetmeliğin yayımından sonra bir yıl ertelenmiş ve nihai olarak 2006 yılı başında yürürlüğe gireceği kararlaştırılmış bulunmaktadır. Ancak ÇASGEM’in münhasır yetkili olması, kapasitesinin talebi karşılayamaması inşaat sektörü başta olmak üzere işyerlerinin ihtiyacı olan uzmanların eğitimini istenen ölçüde karşılamasına imkan vermemiştir.

Bu durum ve yürütülmekte olan projeden elde edilen ve edilecek olan çıktıların sürdürülebilirliğinin sağlanması amacıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı başta olmak üzere, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü, ÇASGEM nezdinde görüşmelerde bulunulmuştur.

Görüşmelerde bu eğitimlerin Bakanlığın yetki vereceği ve denetleyeceği kurumlar vasıtası ile verilmesine olanak sağlanması, verilen eğitimlerin genel konuları kapsamasının yanı sıra sektörel riskleri kapsayacak şekilde özel eğitimlerle desteklenmesi, bu özel eğitimlere katılanlara ilaveten özel eğitim sertifikaları verilmesine yönelik görüş ve önerilerimiz dile getirilmiştir.

Bu görüşmeleri takiben Bakanlıkça hazırlanan ve bu taleplerimizi de içeren yeni Yönetmelik değişiklik taslağı hazırlanarak Sendikamızın görüşüne gönderilmiştir. Bu taslak Sendikamızca incelenmesinin yanı sıra üye firmaların görüşlerine de sunulmuştur. Üye firmaların görüşleri ve Sendikamızca belirlenen görüşlerle oluşturulan ortak metin yazılı olarak Bakanlığa iletilmiştir.

Bakanlıkça bu görüşlerimiz de dikkate alınarak ikinci kez bir taslak çalışması yapılmıştır. İkinci metin üzerinde de yapılan incelemelerde tespit edilen hususlar ve oluşturulan görüşler doğrudan Bakanlığa ve yine Bakanlığa TİSK görüşü olarak iletilmek üzere üyesi bulunduğumuz Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonuna (TİSK) iletilmiştir.

Bu çalışmalara İNTES’ten Genel Sekreter H.Necati ERSOY, Genel Sekreter Yardımcısı Av.Derya Karademir ve MESA İmalat A.Ş. iş sağlığı ve güvenliği danışmanı Av.Murat Erokay iştirak etmiştir.

Bakanlıkça hazırlanan özellikle ikinci taslakta, incelemesinde de görüleceği üzere, eğitimlerin Bakanlık dışında özel eğitim kuruluşlarınca gerçekleştirilmesine olanak tanınması, sektörel eğitim programlarına olanak sağlanması gibi hususların yer aldığı görülecektir.

Proje 21 Ekim 2005 tarihinde gerçekleştirilen “İNŞAAT SEKTÖRÜNDE İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ” konulu Final Toplantısı ile tamamlanmıştır.

Seminerin açılış konuşmalarından biri İHSGAUM Müdürü Prof.Dr. Berin ERGİN tarafından yapılmıştır. Oturum Başkanlığı’nın Yrd.Doç.Dr. Levent AKIN’ın yaptığı Seminer bölümüne ise; İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü adına katılan uzman Bakanlığın çalışmaları hakkında bilgi vermiş, İNTES üyesi Tekfen İnşaat adına katılan konuşmacı BTC projesi kapsamında yürütülen iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları hakkında bilgi vermiş ve proje boyunca yürütülen çalışmalar ise proje müdürü tarafından aktarılmıştır.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder